De volledige quote is: “Een schrijver schrijft. Als je schrijver wilt worden, schrijf dan.” Deze twee zinnen staan op plek 13 van het lijstje met 38 levenslessen van een 90 jarige vrouw, gepubliceerd op www.lijstjes.info. Een goede bekende van mij vroeg hier via haar Facebookpagina aandacht voor.

Deze zin is de afgelopen weken in mijn hoofd blijven hangen en resoneert. Waarom? Omdat ik aan het begin sta van een nieuw professioneel tijdperk in een nieuwe rol als fulltime schrijver en regisseur van communicatiemiddelen. Al in februari van 2013 schreef ik mijn bedrijf Tekst en Support per Uur in bij de Kamer van Koophandel. Dit omdat mijn eerste opdrachtgever, wilde dat ik nu eindelijk eens zou factureren voor de diensten die ik leverde, het schrijven voor hun website en nieuwsbrieven. Stap voor stap erkende ik zelf mijn talent om krachtige verhalen in allerlei vormen te schrijven. Verhalen waar energie uit kwam. Verhalen die van invloed waren, die een boodschap hadden, die ertoe deden. Verbindende verhalen voor andere ondernemers en hun stakeholders.

In mijn vak als managementondersteuner heb ik dit talent altijd als vanzelfsprekend gebruikt en ingezet. Ik kreeg er dikwijls complimenten voor. Mijn teksten waren vooral succesvol als ik ergens voor kon strijden, voor een zaak, voor andere mensen of voor mijzelf. Denk aan een baan, een brief aan een instantie om zaken recht te zetten of een tekst bij een ingrijpende gebeurtenis als overlijden. Teksten voor websites of nieuwsbrieven voor de bedrijven waar ik gewerkt heb. De redactie van een beleidsplan of de samenvatting van heidagen van een managementteam. Allemaal heel gewoon dacht ik. Dat kan iedereen. En als ik nog verder terugkijk in de tijd, zie ik weer dat meisje en die jonge vrouw die een passie had voor woorden, zinnen en verhalen. Zij schreef verhalen waar gevoel in zat, energie in zat. Verhalen die de emoties en betekenis van datgene wat mensen meemaakten in hun professionele of persoonlijke leven, weergaven. Uit die tijd ligt er zelfs nog een boek op de plank te rijpen over mijn kinderen als baby, peuter en kleuter.

Totdat mijn vriendin begin van dit jaar zei: "Karin, hier moet je echt meer mee gaan doen. Als jij in je kracht bent, vliegen de zinnen uit je vingers en heb je in no time een goed verhaal geschreven." Dat ik de laatste vier jaar tijdelijke contracten had als managementondersteuner hielp ook mee om het ondernemerschap en fulltime schrijverschap te overwegen.
Naast mijn huidige tijdelijke en parttime opdracht bij de gemeente Rotterdam, ben ik nu minstens evenzoveel uren in mijn eigen tekstbureau aan het steken. En met succes. Binnen het jaar werk ik nu voor vijf vaste opdrachtgevers. Het aantal opdrachten groeit en ik wil begin 2015 graag de volgende stap zetten om fulltime voor mijn eigen bedrijf gaan. En wat houdt mij op koers? De quote waar ik dit eerste blog mee begon: “Een schrijver schrijft. Als je schrijver wilt worden, schrijf dan.” Eerlijk gezegd voelt het alsof ik al als schrijver geboren was en ik dit nu eindelijk zelf toelaat en erken. Dus blijf ik schrijven.

Karin Bodde

Tekst en Support per Uur

www.tespu.nl